Wednesday, 22 December 2010

Salam Imtihan

Assalamu'alaikum :)
1stly, asif awi2 kepada yang follow blog ni sebab dah lama kami x update.
Masing2 agak busy dengan study. Moga2 terus busy dengan study daripada busy dengan benda2 lain yang x berfaedah..kan2?hihi. ni update pun sebab nak buat pengumuman..:D

19 Januari 2011.
Hmm,tarikh keramat ni..
nak tau knp? 19 januari ni la kami akan start final exam untuk sem1..(mungkin ada yang kata..."ala..sem 1 je pun"...tp ketahuilah hakikatnya bahawa kami amatlah berasa takut)
takut sebab dah nak dekat, excited sebab dah tak sabar2 nak dapat mumtaz semua ada..huhu>.<
Jadi..kami perlu bersiap siaga seawal mungkin..*huhu.cam nak pergi perang je kan ayatnye..*

hmm..tiba2 teringat pula kata2 hikmah ni..

Siapa yang hanya membuat perancangan adalah orang yang bermimpi..
siapa yang hanya bekerja adalah hamba pekerjaan..
tetapi siapa yang bekerja mengikut perancangan, maka dialah yang akan memperoleh kejayaan.. (HUKAMA)

moral value-nya kita perlu bijak merancang dan bijak bertindak. guna bimbingan akal yang Allah beri..jadi kena pastikan perbuatan seiring dengan perancangan~
doakan kami semua di sini ye..
doakan supaya landasan kami sentiasa terarah..
belajar bukan semata-mata untuk exam & mumtaz..*sebenarnya pada hakikatnya memang mumtaz la impian kami untuk setiap sem..*
tapi belajar tuntut ilmu semua lagi2 subjek complicated tentang ciptaan Allah yang merupakan sebaik-baik kejadian ni dapat mendekatkan lagi diri kami terhadapNya..hati & akal sentiasa bercahaya mengagumi ciptaan & kebesaran Allah..yasser wa la tu'asser ya Kareem..


doakan kami supaya ilmu yang kami pelajari diberkati Allah ( ilmu tibb, tibb asnan, ilmu agama & lain2)...doakan juga supaya hati2 ini sentiasa dibimbing untuk mengikut jejak langkah ibnu sina, salahudin, sultan muhammad al-fateh, ilmuwan2 islam & pejuang2 agama yang lain..untuk membela agama Allah dengan ilmu yang kami pelajari, dengan peranan & tugas kami..yang diadun dengan akhlak2 Islami dalam menjalankan tanggungjawab kami nanti..insyaAllah~doakan agar kami ditetapkan hati..amiin~~



buat rakan2 lain yang juga dalam satu perjuangan, selamat bersedia untuk menghadapi peperiksaan.bittaufiq wannajah :)



*jangan lupa doakan kami dapat mumtaz untuk final exam sem 1 ni ye*hehe :D
khalas. jumpa lagi bersama result mumtaz insyaAllah..

Friday, 10 December 2010

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum :)

Okayy minggu ini sangat busyy. group ateh & along, Group 4 kena present kat lecture hall ! cannot imagine. our topic; the pathophysiology of heart attack. *bunyi pun macam susah kan. haihh >.<


kami pun bertungkus lumus berhempas pulas menyiapkan part masing masing. memang tak senang duduk dibuatnye. hati jangan cakaplah. resah gelisah. gundah gulana. Allah je yang tahu. makan tak kenyang dah. tidur tak lena. mandi tak basah. nak study yang lain memang tak masuk. objectives untuk minggu ni memang tak sentuh lah kan. takut yang amat.

maklumlah kami ni tak ada pengalaman berpidato atau syarahan. *macam achik. achik memang hebat dalam present ni. sampai jadi hotstuff ! uuu~ :p tifa pun best ! her english, her slang, her intonation wahh sangat impressive, sangat woww, sangat fluent. diam diam ubi berisi. :) mereka sangat presentable. talented. :) soo kami berdua sangatlah takut. sayalah. along mesti dah selalu present masa kat uitm dulu. :)



kat dalam rumah ni, tinggal along, saya, n kakngah aje yang belum present.
hari demi hari, masa pun berlalu. sehari sebelum hari kejadian, kami satu group meeting dengan our beloved prof, Prof. Dr. Sanaa El-Sherbiny. she viewed our slide & die puas hati. just ade sikit sikit kena adjust. Alhamdulillah prof kami sangat sangatlah baik. sangat bersyukur. terasa seperti ada ibu kat sini :') she gave us support, inspiration, strength, courage. her words, soo deep. so meaningful. bila prof peluk, rasa sebak. thanks prof. i love youu. soo much. betul ni, tak tipu. :')


but her expectation was high. too high. kami takut kecewakan die. our beloved prof. tak sanggup nak tengok die sedih. tidak ! soo malam sebelum tu, kami practice ! orang cakap, practice makes perfect. kami pun sedaya upaya practice. practice and practice. malam tu kami practice kat rumah batrisyia & ainal. nasib baik tingkat 1 je. :D

sambil bincang bincang, ainal goreng sweet potato. memang sweet lah. enak bangatt. dan sangat berpatutan ye. sekilo 2LE sahaja. *haa baru teringat ! nak bagitahu nii, kami ahli beit dah pandai buat kuih cek mek yang sangat sedap. :D hebatkan. thanks to kak hanis yang ajar kami. hehe balik malaysia nanti orang masak ye :p



okayy maalish back to our topic.

*alaa panjanglah pulak entri kali ni. ni belum sampai klimaks lagi hehe ;)

dub dub dub dub. tibalah hari yang dinanti nantikan. >.< kami bangun & bersiap awal bangat. kuliah pukul 9. pecah record 7.30 keluar rumah. hebatkan. *selalu 15min nak start kuliah baru nak gerak. upss :p

sampai aje kat kuliah, alhamdulillah ammu yang jaga kat situ datang awal. bolehlah masuk lecture hall. *tapi ammu yang feveret tu tak ada :( kami pun adjust adjust ape yang patut. wire wire projector tu sambungkan dekat laptop. tak reti pun. fawwaz yang tolong. thankyou ye. dah la buat rosak mic ! report kat ammu tu baru tau. haha :p tak apa, kami baik ;)

sementara tunggu the judges, all our dokturahsss :| and our audiences, kami practice lagi. for the last time. terasa epinephrine (adrenaline) dirembeskan. heart rate meng-increase dengan mendadak. *cewah. mentang2 tajuk pasal heart kan. :p masa ni hanya mampu tawakkal. selawat banyak banyak. berserah pada Dia. Redha. tak apa. Dia tahu yang terbaik untuk kita.



tik tok.

------------------------------------------------------------------

ok
dah present. :|
alhamdulillah dah selesai. fuhhh. one word. L.E.G.A. rasa satu beban dah lepas. dah boleh bernafas. walaupun tahu tak sehebat iman & tifa, tapi feedback yang diterima alhamdulillah. nak tahu ke ape feedbacknye ? ehem tak payahlah :p

yang pentingg, our prof suke amat dengan our presentation. she said that our group is the best for this week. ye ke ? ehem. tankyouu. walaupun Dr Ghada cakap, "please minimize your animation. its quite distracting" *sebab saya yang edit slide so sangat terasa. >.< tapi prof kami suka. she said, it depends on individual. for her, its interesting. yess. asal kami dapat buat prof tersenyum, that is more than enough. i love you. :)

hope i can do better next time. InsyaAllah. bi'iznillah. based on audience, kami kurang eye contact. ye saya mengaku. saya banyak pandang profsss je. hihi. :)

next next week kakngah pulak ! tak sabar nak tengok. hehe.


*alamak alamak. tak sampai lagi main point lagi sebenarnya. tak apalah. tunggu entri seterusnye ye. hihi.

Assalamualaikum. ;)



-jaja @ ateh :) <3

Wednesday, 24 November 2010

saya dan mereka~

membesar dan dewasa bersama....


*ateh jaja....adeq laili*

*along imah..alang thifa..ateh jaja*


~saya suka upload gambar.... :)...penconteng picisan...Allah's slave....achik 85%...~

ini kisah tentang dia...ini cerita perihal seorg kakak...kakak no.2 rumah kami...

dimulakan dengan bismillah~
....giliran saya untuk bercerita...tentang dia..tentang gadis 19 yg jadik kakak no.2 rumah nie...
sebnarnyer...nie 1st time aku post kat blog ni...blog rumah kami (h4)...sbb aper 1st time?? sebab sblom nie, aku tak tau nak tulis aper..then,mungkin dah tiba masernyer utk aku menulis...pagi tadi...jaja/ateh gtau aku..camni dier cakap...dgn muker cun dier la kan... :) "iman...iman tulis la pulak pasal kak ngah sbb dier da tulis psal kter semua"...aku pun...tarik nafas dalam2...hahaha...:D... mcm dpat tugas carik penjenayah je...padahal tulis kat blok je pon...hahaha...tapi...bagi aku...nie tugas penting...utk describe seseorang..bkan mudah...so...aku amik maser 3 jam utk tido tadi...gain energy...utk tulis psal gadis 19..yg diberi nama........
 MURNI ASYIKIN BT. JAMIL...atau namer famous dier kat fb..MURNI OKAZAKI....
aku tak knal sgt dier...kat ukm dulu...slalu je nampak...then usha gak arr dari jauh,,,haha...tau je namer dier murni..mula2,kat ukm...dier duk aras 1..sama aras arr ngan aku...then..entah biler...dier naik aras atas...aras beraper...aku x confirm..aras 2 rasernyer...sbb utama dier naik aras atas pon aku tak kenal pasti....wallahualam...klu nak tau...tanyer dier sndiri!!! =P
   next...zaman skarang...org mesti tanyer kiter...awak baik ngan ayah ker ngan mak??? ader org ckap ngan mak la...mak la kawan,,mak la lawan,,,(ader ker mak lawan...@__@)....ader pulak cakap...ngan ayah la...sbb ayah lagi hensem dari mak...(ngeng...sah2 la kan??) hahaha....TAPI.....lain kisahnyer ngan MURNI ASYIKIN....sbb...dier lebih rapat ngan NENEK dier...klu kire ngan zaman serba moden dan urban nie...maner ader org rapat ngan nenek...haaaaaaa....itulah istimewanya kak ngah kami a.k.a  murni asyikin...dier rapat sgt ngan nenek dier...sgt2 rapat...rapat2 sgt...klu skype pon...org ckap ngan mak dulu...tapi lain hal ngan dier..." nenek maner??? nak cakap ngan nenek!!!!!" camtu la dier ckap...tak pelik pon camner aku bley tau...sbb mmg satu rumah dengar time dier skype...yg lain x yah gelak la...SAMER JER!!!...=P...satu rumah dgar...baik kak imah,jaja, mahupun thifa...klu aku ngan laili...bising satu bilik jerk...sbb ktaorg ayu...HAHAHAHA!!!
     balik pada kisah murni...klu org lain...ader bilik jer kat rumah nie...tapi dier ader RUANG TAMU...waaaaaaaaa....RUANG TAMU tue...dier conquer...situ la tmpat dier study...chatting...makan..minum...tido pon!!!....sbb...klu tido kat bilik...dier bangun "AWAL"...hahaha...dier juga merupakan mak guard bertauliah kat rumah nie..klu org ketuk pintu..kak ngah akan bersuare" min???...min???...istanna!!! istanna!!!!...15 mint lepas tu...baru dier gi bkak...hahaha...
       then,kalau aku masak...was2 gak nak tanyer opinion dier...sbb bagi dier...semuanyer.."ENAAAAKKKK  BANGAAAAAT"..... -___-"....x kisah la pedas ker..tawar ker..masin ker...semua dier  bedal enak bangat...terima je la... :)..
        kak ngah jugak...die hard an of korean's drama...namer korea dier..GEUM JAN DI...hahahahaha....juN pyo ngan ji hoo tu...sendiri pikir la kan...klu dier tgk citer korea tu...tok sah cakap la...kejap nangis..kejap gelak..kekadang...sampai tersengguk-sengguk...-___-"...huh~
        kalau nak describe sal dier kat sini...tak abis..byak agi...tapi...satu peringatan...kind of peringatan...
kalau korang terjumper..seorang gadis...19...
          ~pakai spek...bapak besar...bentuk petak..brand polo club...
          ~pakai baju kurung...sentiaser...kat kuliah laa...
          ~pakai beg putih..bunga2...kdang2...beg itam brand nike....
          ~biasernyer dijumpai area2  panda,awadalah,wiqalah....suk pon ader gak...kedai2 makan tu slalu gak arr tambah2 lak...musim winter ni kan...hahaha.....THEN!!!!....itulah MURNI ASYIKIN JAMIL  atau kak ngah kami....

from me...from deep of my heart...
nurul iman fatiha zakaria...A.K.A achik...A.K.A....iman zakaria okazaki....
i'm ain't a lover...kind of a lover...
Allah's slave....ACHIK 85%.....
     

Tuesday, 23 November 2010

~bile kak ngah bersuare~

Assalamualaikum....
hi,saye kak ngah(murni okazaki)
hmmm..nk ckp pe ye??saye pon x tau sbenrnye..hikhik
ckp psl raye haji..dah,nak story psl MAWAR(kawen2 tu)pon dah,nak share citer g port said pon dh...hmmmm..ape ek??

korang tau x sape along,angah,alang,achik,ateh ngn adek nih??
btol ke kteorg ni adek bradik??
ok la!!citer psl ni la...heheh:)
almaklom la kteorg ni sume merantau kat negare org,jaoh plak tu...sdare mare pon x de..sedih kan3??jd aku anggap depa sume ni dh mcm adik bradik sndiri dah.
suke..duke..gelak..nangis...brangan(oops!)...study..rahsia ..semua same2..
dh mcm adek bradik btol dh..juz laen mak,lain bpk jek..hikhik
ok la..kite start ngn kak long dlu ek??
kak long ni name glamour die kak imah..(waaaaa...)
aku kenal die kat UKM dulu...die ni dtg lmbat sikit sbb ade exam..
1st time aku nmpak dia,dalam hati aku cakap...comelnye..sama cam muka mak die..then aku pon salam2 ngn dia n mama die...*tu pon nak cerita
hari2 aku nmpak die mkn sorang,jalan sorang...kire, dia x de bestfriend la..
timbul rase kesian...
1 hari tu,mase dlm kuliah bahasa arab,aku nmpak dia sorang2..
skali lagi,aku kesian....
aku pon pegi dpn n ddk sebelah die..~slm perkenalan~
mula2 memang rase cam pelik..sebab dia ni jenis pendiam sket..aku x kire,aku ckp jgk..
hahaah...mesti die kate aku kuat membebel kn??
kalau time mkn,aku bawak g tmpat mkn yg best..aku bwk die g jln2..aku dan dia same2 explore
UKM.sama2 tido dlm kuliah (kat ukm je ok!kat mesir dah x nakal dah)...hehehe...best..aku x nak die sorang2 lg,aku x ske tengok die sorang2...x tau kenapa,pelik kn??padahal bukannye ade sesape pon bayar aku suruh bt die happy..:
huh!!aku ingat lg,die ajar aku naik LRT..heheh..thanx kak long..
sayang ko awi2!!
bile aku nmpak die happy,aku pon x pasal2 happy..hihihi
kak imah bnyak ajar aku psl agama..die bnyak pinjamkn aku buku2 ilmiah..bincang2 pasal islam..thanx again..:)



ok la...cerite pasal alang pulak k??
alang ni muka paling ikhlas la senang citer ,hahah
dia ni pon 1 tutor ngn aku gak time kat UKM..(tutor 2)
di mana ade tifa ,di situ ade jaja..hhaah
masa kat ukm dia ni tibe2 femes sebab bilik die kene pecah masok...*muke cuak
jgn risau,kne pecah masuk ngn monyet ukm je..hihihi
7 ekor beb!!habis bilik die bau susu sbb monyet2 tu tumpahkn susu..tu la,bnyak sgt stok makanan kn,sape suruh??heheh
alang ni trademark die HPA sebab die ni org kuat HPA..*jgn memain oooo
aku paling suke usik die sebab klu dia malu,blushing giller mcm faraulah*stawberry*
comel bangat!!
sayang giller dia sebab dia ni manja sgt,buat aku rase aku ade adik kat mesir...T_T
kdg2,time2 study,die tibe2 dtg kat aku,ckp"kak ngah,bg la kata2 semangat sikit"
aku x pernah bosan nak bg kata2 smangat,sbb klu aku bagi,dgn aku2 skali brsemangat..heheh
thanx to alang tifa..muahhhh


NEXT...achik kecik..heheh..or nama manje die iman:)
die ni satu2nye ahli beit yg bukan dari tutor 2
klu x silap,dia ni tutor 1*sori la,x sure plak..hehhe,ma'alish2!!
laili la yg bwk dia join jd ahli rumah...
masa kat ukm,laili sllu puji die ni baik la ..ape la...aku x kesah sbb aku x knl pon die..
juz sllu nmpak die dri jaoh...
1st impression aku kat bdk ni,,,"comelnye bdk ni!!!"
hahahah..kalau org tnye sape ahli rumah kat mesir nnt,
aku pon jawab,"kak imah.laili,tifa ,jaja, n iman"
then disoal blik"sape iman??"
aku jwb,"ala,iman...iman yg comel2 tuuu.."
di soal lg.."iman tutor brape ek??"
aku, "erk..... xtau plak..."hahahah
seriously,mmg x kenal sgt die time kat UKM dulu..
nmpak baik n boleh dipercayai,so..diterima jd ahli beit..heheh
lg pon kesian kat laili nnt x de pulak geng nak kecek qlate kn??
hhehe..ooo..lupe nak habaq yg iman ni org klantan...tp terer cakap luar tau!!jgn memain...
hikhik...
dia ni pon manja jgk...eh2,bkn manja jgk..manja sgt!!heheh
die ni yg paling konsisten panggil aku kak ngah..terharu2..T_T



lepas kak long, alang,achik...skrung ni kite story2 psl ateh lak ek??
femes dengan nama jaja or staja..:)
1st impression aku kat die.."cunnye bdk ni"
die ni bestfriend alang tifa sejak kat kursus UKM lg...1 bilik kot,kat mesir pon 1 bilik gak..
mmg sahabat sejati la,senang citer...
die ni ngn tifa sllu gadoh2 manja ,bt aku rase x sunyi sangat kat bumi mesir ni..kadang2 aku pon join gak..hahah
walaupon jaoh dri family,Allah ganti dengan adik2 yg sgt comel n happening...hehhe..
Allah kn maha adil...alhamdulillah,setakat ni aku x pernah rasa sunyi dgn perangai2 deorg yg comel bagat!!:)
kat sini,die ni kire tokey makaroni la,sbb paling terer msk bnde alah ni..hahah
dlm ramai2 ahli beit,die ni paling rajin...(yg lain pon rajin gak)
klu aku stay up( *sbb x siap PBL,hahah),aku ade gak la jengah2 bilik die,
nmpk die tertido atas kerusi,kadang2 atas sejadah dgn telekung2 skali...
kesian...x pe2,Allah tau ape yg kite kerjakn,juz keep fighting sis!!
kak ngah sentiasa support jaja..
klu tgk notes dia,mmg rase diri ni kecik sgt..rase cam,"ape aku blaja slame ni??!!"
hhaha




last but not least,adek laili...die ni paling mude la antare kami berenam..
sebab tu dpt title adek..hahah
tp antara kami ramai2 die la yg paling tinggi..
n the only one yg amek tibb asnan(dentistry)
paling busy skali dlm rumah...kuliah die mmg lame,pastu sllu ade kelas tambahan la...study grup la...ape la...mmg susah sgt nak jumpe die..
senang citer,selalu rindu die...hahaah
die ni sllu kontrol macho,tp pandai masak...jgn memain tau....
die ni walaupon yg paling adek ,die ske sgt mngusik org...memang klakar sngat..
mmg trase gak la klu die x de...sunyi sket...



hahhaah..ni la serbe sedikit pasal family bru aku kat bumi unte ni..
so,mama ,bapak,nenek n sume family yg ade kat m'sia tu,jgn la risau sgt kat kami..
kiteorang happy2 je walaupon terpakse memerah otak nak study medik ni..huhu
insyaAllah,1 hari nnt kami balik m'sia dengan gelaran dr..ameen..doakn kami ye.....

hihi :p





~angah~
*belah kiri ,bajet surat rasmi la pulak...hahah










4 Perkara Sebelum Tidur


Rasullah berpesan kepada Aisyah ra :

"Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an, 
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhirat, 
3. Sebelum para muslim meredhai kamu, 
4. Sebelum kaulaksanakan haji dan umrah.... " 

Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda :
"Jika engkau tidur bacalah :

Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan 
Al-Qur'an. 

Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan 
memberi syafaat di hari kiamat. 

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu. 
Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka 
seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah" 




*Ni ateh jumpa kat satu artikel. terasa nak share. buat peringatan untuk diri sendiri & semua. :) renung renungkan & selamat beramal ! InsyaAllah :)


Petua Untuk Tidak Jatuh Cinta :)

Salam ukhuwah dari ateh. :)

Ehem. buat ahli beit semua, take note ye. hehe. Hmm. sebut je topik evergreen ni,  mesti akan jadi topik paling hangat dan paling banyak pembacanya. *tak terkecuali diri ini. :( Walaupun masih banyak perkara-perkara fitrah lain seperti takut, redha, roja’ (pengharapan) tetapi nampak gayanya fitrah cinta ini lebih menonjol.

Bayangkan jika tanpa cinta Allah kepada hamba-hambaNya, mungkin sudah digantikan kita dengan umat yang baru kerana betapa kadang-kadang ingkarnya kita kepada suruhanNya dan banyaknya kerosakan pada bumi yang kita lakukan. Kalau tak kerana cinta Rasulullah SAW kepada umatnya , maka tak dapatlah kita hidup dalam suasana Islam seperti hari ini.

Apatah lagi jika tiadanya cinta daripada ibu bapa kita, maka tidaklah kita membesar sesihat dan secantik seperti hari ini. hehe. 

Tidak lupa juga akan rasa cinta yang Allah berikan kepada sepasang lelaki dan perempuan yang mungkin tertarik sesama sendiri. Allah ciptakan sesuatu pasti punya sebab, punya hikmah. :)

Tapi fitrah suci ini seringkali disalah ertikan.

Oleh itu, marilah kita sama sama muhasabah diri, renovate hati ye. 


1) Jangan jadikan jatuh cinta sebagai pilihan

Jatuh cinta tidaklah salah tetapi apabila kita tak bersedia untuk menempuh alam rumah tangga dan masih tidak berkemampuan, mengapa perlu hati disesakkan dengan satu lagi cinta? Lebih-lebih lagi ditujukan bagi adik-adik yang masih belajar di peringkat sekolah dan kita, yang baru melangkah ke IPT. Rumah tangga tidak akan bahagia jika hanya ada cinta sahaja. Tuntutlah ilmu-ilmu berkaitan terlebih dahulu dan dalami ilmu agama. Belajar memikul tanggungjawab dengan melakukan tugasan-tugasan rumah. Belajarlah mencintai dan menghargai teman-teman sejantina dahulu. *saye sayang housemate saye :)


2) Menjaga pandangan mata

Hal ini dah disebutkan Allah didalam Al-Quran didalam surah an-nur

Dan katakanlah kepada lelaki yang beriman agar mereka menjaga pandangannya…
Dan katakanlah kepada perempuan yang beriman agar mereka menjaga pandangannya…
An-Nur :30 dan 31

Pandangan mata seharusnya bukan je dijaga di alam realiti walhal di alam maya sekalipun. Seorang mukmin tidak sewenang-wenangnya melihat-melihat gambar yang berlainan jantina sesuka hatinya sehingga mampu merosakkan hati. *terasa terasa.* :(

Menjaga pandangan mata ni penting sebagai usaha kita untuk menjaga hati dan diri daripada terjebak kepada perkara-perkara yang tidak diredhai Allah seperti zina hati. Na'uzubillah. 




3) Takutkan Allah

Seorang hamba yang sentiasa sedar bahawa dirinya sentiasa dilihat dan dipantau oleh Allah akan merasa gerun untuk melakukan sesuatu yang Allah tidak redha. Ni lah yang dikatakan sebagai ihsan.

Rasulullah SAW apabila ditanya apakah ihsan,baginda menjawab,

Kamu beribadah seakan-akan kamu melihat Allah. Jika kamu tidak melihat Allah, ketahuilah bahawa Allah melihat kamu.


Belajarlah untuk mencintai Allah terlebih dahulu,maka insyaAllah suatu hari nanti akan Allah kurniakan seseorang yang mencintaiNya untuk mencintai kita hanya keranaNya.





"Ya Allah, jauhilah aku dari cinta panahan syaitan, berikanlah cintaku ini kepada seseorang yang sangat mencintaiMu.. Lapangkanlah hati ku ini dengan cintaMu yg sejati.. Sekiranya dia bukan Kau ciptakan buatku, maka Kau jauhkan lah dia dari pandanganku dan berikanlah aku kekuatan untuk terus bercinta denganMu..Aminn." :') 

p/s: A**** & A**** jangan sedih sedih ye. hehe. senyum selaluu :D


- jaja @ ateh comel <3

Monday, 22 November 2010

MAWAR 12 Zulhijjah

MAWAR. stand for Majlis walimah & jamuan adha actually :)
yaumul khamis.18.11.2010. raya ke-3 hari tu..

ok.post kali ni nak sambung cerita kami yang sentiasa dijemput untuk makan.makan.makan&makan.=.= *haish.habis la camni*

sepanjang minggu raya ni rasanya penuh appointment.huhu. semua nak jemput kami makan kan*ok.fine.x yah masak.hehe*. openhouse gmnsc. mawar. openhouse senior ni. senior tu. trima kasih semua :D hmm,insyaAllah tahun depan kalau ada rezeki lebih kami buat pulak ye :)
ok.ni sikit gambar masa openhouse gmnsc.

openhouse gmnsc

dari kiri; achik, kak mira, ateh

hehe.kali ni cuma nak cerita pasal MAWAR sebab dia special sikit. apa yang special? ada jamuan raya aidiladha & majlis meraikan pengantin baru skali! hoho..memang eksaited la kan kami nak pergi sebab nak tengok cara sambutannye macam mane..tapi sayangnya angah je yang tak ikut skali pergi MAWAR ni sebab dia agk 'busy' :D
majlis ni dekat dewan baru perubatan cawangan mansurah(PCM)*tempat yang sama kami solat sunat aidiladha* akhawat punya pukul 11 pagi-4 ptg. ikhwah 5 ptg-10 mlm. jadi lepas bincang2, semua setuju nak pergi yang 11 pagi-4 ptg punya.haha. ok. x kesah. ikut je.

penuh 1 dewan :D


kumpulan dikir Sri Mansurah yg berbakat besar :) 

gambar kat atas ni masa semua pengantin2 tengah makan beradab & semua2 tetamu jemputan tengah jamu selera. sambil2 tu ada persembahan silat & dikir barat untuk meraikan pengantin dari kumpulan yang diberi nama Sri Mansurah yang kebanyakannya terdiri daripada abang2 senior. xtau la nak cakap macam mane sebab best sangat! >.<
teringat pulak time 8 tahun lepas kampung dekat kelantan yang pernah buat dikir barat untuk sambut mak sedara baharu sampai pukul 2 pagi lebih! fuhh. lama sangat sampai kteorang pun x tahan dah sebab ngantuk sangat. tapi memang best! huhu. fine. xpenting.
ok. balik kepada topik. lepas dah habis makan2 dan persembahan, sesi bergambar gambaran pulak..(sedikit info, pasangan pengantin yang paling tengah tu je(gambar bawah) yang baru bernikah semalamnya(hari selasa,raya ke-2)*yang along ada pergi majlis akad nikah tu.sila rujuk 'trip to cairo'* pasangan lain baru jugak, tapi lebih awal sikit. so, alang2 sambut skali la kn :D ) 

4 pasangan pengantin baru yang diraikan :) *kira dari tengah*


semua eksaited nak bergambar dengan pengantin ^^


sempat bergambar dengan kak hanis ( kakak mentor smart circle rmh kami ) :)


ole-ole dari MAWAR :D

hehe. sebelum balik, hati kami berbunga bunga lagi sebab dapat buah tangan dari majlis walimah.
coklat bentuk kiub & buku kecil doadoa amalan seharian*fully dalam bahasa arab*
fully bahasa arab?errr..ok.best,best!

waaahh!nmpaknya memang kami kena cari sendiri la kan maksud setiap perkataan & kenal pasti doa yang ni untuk apa n yang ni untuk apa...xpe xpe. baru best. insyaAllah bertambah la ilmu bahasa arab kami..hihi..

syukran awi untuk coklat yang sedap & buku doadoa harian tersebut! :D insyaAllah amat2 berfaedah & berbaloi  kalau bagi buku macam tu. kalau ramai yang manfaatkan & amalkan, biiznillah dapat pahala yang berterusan ..kan best camtu??heee~*so, majlis walimah kami nanti pun nak bagi benda2 camtu.hihi.boleh x?*

ok. sampai sini je dulu buat kali ni. tempoh bersukaria dah tamat. lepas ni kuliah dah nak start balik.*sob.sob.T_T..cuti nak habis dah*
huhu. xpe xpe. jom sama2 tajdidkan niat semula ye ahli2 beit semua :) 

ok.assalamu'alaikum~

*on air wif alangfateh*

Saturday, 20 November 2010

duit duit terbang di Port Said

Assalamualaikum~ ateh comel on the mic ! ^.^

hai hei hello :) seperti title kat atas, post kali ini pasal our journey to Port Said. ;) *orang arab pronounce Burt Sa'id.* hehe. :D maalish baru nak post :p Lepas exam mid-term haritu ( kecuali laili si gigi :p ) & lepas dapat result esoknye, *result memang havoclah kan ! :p kami serumah pegi ke Port Said. kami pegi naik trenko, dengan kak mira & kak nadia & mushriff kami yang baik hati, khalisss *baik ke. :p

trenko & Khalis our mushriff :D

hmm sebelum bercerita, saya nak share sikit briefly about Port Said ni. hehe. kalau kat Malaysia lebih kurang macam Padang Besar kat Perlis, takpun Pengkalan Kubur kat kelantan. tempat duty-free. bebas cukai. :) dari Mansoura lebih kurang 2jam setengah. (depend pada speed trenko lah kan :p) nama Port Said ni diambil sempena nama pelopor tempat ni, Said Pasha. Port ni famous mase 19th century. & Port Said ni ade adik die. Port Fuad. kalau pergi sane, bolehla lalu Terusan Suez, yang kita belajar dalam sejarah dulu. hehe. :D 

dah dah. boring. taknak sejarah da. haa, nak dijadikan cerita, Allah nak uji agaknye, :) pagi tu sebelum kami pergi, tak ada air !! ya Allah memang kelam kabut masa tu. kami dah janji dengan ammu trenko tu nak gerak pukul 8.30 pagi. tapi masing masing liat & buat lambat lambat je bangun sebab malam sebelum tu tidur lambat sebab masing masing ade date dengan jun pyo, kim bum & ji hoo masing masing. hehe. (bagi yang tak faham, kami tengok cerita korea, Boys Over Flowers. hehe :p )  & konon konon sempatlah nak bersiap kan. habis semua tak senang duduk. macam macam cara dah fikir. masa berjalan. last last teringat senior. laili dengan comot dan busuknye *oppss* call sorang kakak ni. kakak ni pun cakap "ok ok boleh aje. datanglah :)" kami (saya, laili & kak mira ) pun dengan hati berbunga-bunga cepat cepat bersiap. setibanya kami kat rumah kakak tu, ( dihujung jalan lorong rumah kami, tingkat 5 ! fuhh ) kakak tu tunjukkan kami arah toilet. picit picit suis tak menyala. dengan selambanye kakak tu cakap "alamak dik, rumah akak pun tak ada air ni. huhu. soryla tadi akak tak check pun, akak tertidur." ya Allah sabar jelah kan. haha. >.< takpe kak, kami tak marah. akak nak bagi tumpang pun kami dah bersyukur. :) lepas tuu, kami dengan kecewanya turun & cepat cepat pegi rumah kakak senior sorang lagi. kak Ummaira. nama manje kak o'om. hehe. akak ni kelakar ! pandai masak. pandai main keyboard lagi. *opss promote pulak* :p rumah die yaAllah tingkat 7 ! tercungap-cungap kami. :O tapi tak apa. syukran awi akak. jasamu dikenang. :)

ini jalan depan rumah kami. yang putih tu game' (masjid)
memang senanglah nak bangun subuh :D


tik tok. masa berjalan. deringan phone tak henti henti. *imanlah tu :p suruh kami cepat sebab ammu trenko tu dah tunggu ! kami bertiga pun kelam kabut nak cepat. takut kena tinggal. sampai sampai je, tengok tengok kakngah & kak nadia senang hati je tengah beli saro ( sejenis makanan arab yang laziz awi, 75irsh je :D ) kat kedai dekat hujung lorong  rumah kami & & mushrif kami tak datang lagi !! sabar jela kann. penat je rushing rushing. rumah diorang pun tak ada air rupanya. hehe. sepatutnya mushriff kami haritu zul & khalis, tapi disebabkan masalah teknikal, ( perutnya meragam :p ) zul tak dapat ikut. tinggallah khalis seorang diri ~

*di dalam trenko*

semua ambil tempat masing masing. along, alang & achik awal awal dah masuk, dengan tak mandinye. :p ( semua org tak mandi sebenarnye ) opss :p ammu yang bawak kami tu sangatlah baik. sangatlah penyabar. menunggu kami dengan setia :D dalam perjalanan, semua excited aje. mata semua segar bugar tengok permandangan luar. mulut bising aje semua. tak sampai separuh jalan, semua senyap. sepi. sunyi. semua dah terbang ke alam mimpi !! hehe. ( termasuklah yang menaip ni :p )

adek laili yang macho :p
suasana di jalan raya I
suasana di jalan raya II
*kereta kat sini banyak yang macam yang putih tu aje >.<

sampai je bandar Port Said, saya pun terjaga. on time je. semua dah bangun rupanye. hehe. kami pun dengan muka bangun tidur & excitednye melihat kawasan sekeliling. semua dah tak sabar nak shopping ! :D tapi walau apa pun, seruan Ilahi wajib diutamakan. kami sampai aje, azan Zohor nan indah pun berkumandang. kami solat di sebuah masjid berdekatan. kami solat jamak taqdim beserta qasar memandangkan perjalanan kami mencukupi syarat  :) ( melebihi dua marhalah (~90km) ) *sedikit info, kami kat sini tak digalakkan solat berimamkan orang arab sebab mazhab kita berbeza. :)

setelah selesai tunai tanggungjawab sebagai hamba-Nya, kami pun bolehlah shopping dengan tenangnya :D haa masa ni lah nak bagi rezeki kat orang orang yang jual tu kan. :p macam macam dibeli. antara barang wajib beli, selipar dalam rumah. maklumlah sekarang ni dah masuk musim sejuk. lantai memang sejukk lah. macam-macam jenis ada. comel comel semua. rambang mata !

suasana disana. macam macam pilihan  :D

haa yang ni kami serumah punye. comelkan ! :D
(dari atas kiri; along, saya, achik, kakngah, adek, alang, yang last tu achik lagi )
sebenarnya tujuan utama datang sana nak beli saratoga ( selimut tebal. tebal lagi dari comforter. memang terbaeklahh. kalau dah berbungkus memang tak nak bangun ! :p ) selepas puas tawar menawar dengan ammu  tu, bawaklah kami sorang satu saratoga tu. dahla besar & berat kann. sabar ajela. kakngah je tak beli lagi. :) selain tuu, ada yang beli baju baju sejuk. kat sana memang murahh. tapi kena pandai mintak takhfeed lah :D (discount) 



setelah penat bershopping, battery semua dah low, energy dah semakin sikit & tayar semua dah pancit. so kami perlu refiill balik energy kami. recharge balik battery kami. & pam balik tayar kami. hehe. *hiperbola je lebih :p* kami singgah kejap kat satu restoran ni. makanannya enak bangat ! makanan arab, tapi ala ala melayu. kena dengan citarasa kami. sup die sangatlah sedap. laziz awi awi. tambah pulak dengan laparnye kan. fuhh. memang licin pinggan :p

set set kelate *pndai tak orang kecek :p
cecece :)
muka muka kenyang ;)

banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam. macam macam kerenah manusia kami jumpa. macam macam perangai. ada yang baik. ada yang terlebih baik. ada yang macam nak marah je kalau tak jadi beli. even ada yang paksa try baju. sabar jelah. ada satu kedai ni. kami tanye je berapa harga trench coat tu. ammu tu taknak cakap. suruh try dulu. tarik laili masuk kedai die suruh tengok kat cermin. >.<

mase kami nak balik tu, ( memang penuhlah trenko tu kan. hehe ) sampai ammu trenko tu suruh kami sorokkan sikit barang. penuh bangatt. takut disyaki menyeludup agaknye. hehe. tup tup dah lepas sekuriti tu, kena tahan. dorang mintak 100LE. sebab penuh sangat katanye. kami dah cuak. kami cuba slow talk dengan ammu tu. memang susah nak convince ammu sorang ni. sampai kami kena tipu sunat :p cakap kami dari kuliah undang undang. bukan tibb. (sebab dorang anggap budak tibb ni anak orang kaya) akhirnye kami berjaya. sebenarnya tak payah bayar pun. nak paw kitorang kununn ! :D

kadang kadang bila fikir balik, semua ni ada hikmahnya. semua ni satu stage untuk kami jadi lebih dewasa. satu proses yang mematangkan kami. ajar kami erti kesabaran. Alhamdulillah. kami bersyukur Allah campakkan kami kat sini. kat sini kami kena banyak berdikari. semua sendiri, family jauh. toleransi & kerjasama tu penting. sahabat tu la family kat sini. saya sayang semua housemates saya. moga Allah berkati & rahmati persahabatan kita. :')




xX (: sitihajar :) Xx

Tuesday, 16 November 2010

riang ria di hari raya :')

Di malam hari yang hening
~*~
Jarum jam lebih kurang 8.30 malam.
Antara dialog kami,
"Fuhhh..agak 'busy' kan kita hari ni"
"Errr..agak la..tp alhamdulillah selesai dah semua"
Senyuman keletihan terukir. *haha,letih kerr?? >.<
~*~



Rewind balik~
Bangun agak awal pagi seperti yang telah dijanjikan semalam, setelah pening memikirkan baju yang menjadi pilihan hati untuk dipakai, kami bergegas pulak ke dewan baru PCM untuk solat raya di syari' sittah(6th)oktober *kalau xsilap.hehe.lupa la*. Dewan tu macam kawasan bawah tanah. Syelek kat dinding kayu pun masih bau lagi. Tapi best, ramai kakak2 senior ada sekali(kat sini akhwat je,ikhwah solat tempat lain).

Imam solat abang senior.melayu. So, gaya takbir pagi tadi melayangkan fikiran ke msia sekejap.T_T..sayu je..khutbah raya memang best. mengingatkan tentang erti pengorbanan yang sebenar. menusuk jiwa. terpanah hingga ke kalbu. santapan rohani pagi yang amat berbaloi. *pagi perut x bersantap pun sblom pergi..lapaaarrr :(*


On d way nak pegi dewan baru PCM


 Orang arab yang solat sunat raya di luar masjid

Time on d way tu, tibe2 eksaited tengok orang arab solat sunat aidiladha kat luar masjid *perkara yang kami pun x tau sebabnya.x muat/saje kot*. Hmm, kagum dengan mereka2 sebab jarang kita nampak suasana macam ni kat msia. mungkin ada yang tak pernah tengok pun kot :)


      Sempat lagi bergambar sebelum solat sunat aidiladha.hihi


Kat luar dewan selepas solat :)

Lepas solat sunat raya, ibadah korban pulak. Ada unta, lembu, kambing, biri2...pilih je yg mana nak..:D

Ni lah kawasan tanah lapang depan blok kami


Kawasan tanah lapang yang dijadikan tempat sembelihan


Unta yang telah selamat 'dikorbankan'


Orang arab pun eksaited sekali tengok proses sembelihan dari balkoni 


Ta'awun :)


                                                  
Rumah kami yang terpilih untuk dijadikan tempat potong2 daging seperti yang telah 'dinobatkan' memang meriah sangat. Best.best.best!!!:D dari pagi sampailah matahari terbenam sampailah ke waktu isyak peristiwa yang bersejarah kat rumah kami ni berlangsung..sahabat2 dari YT(Yayasan Terengganu) pun ada skali membantu meringankan beban..trima kasih ye! :)

suka sebab tetamu datang. InsyaAllah bawa rezeki :)
seronok sebab kakak2 senior datang*jarang dapat jumpa diaorang & ada yang tak pernah kenal lagi*
gembira sebab dapat eratkan lagi ukhuwah*berkenalan dengan mana2 yang tak kenal lagi*
happy sebab dapat 1plastik daging korban UNTA bila dah selesai semua!! hilang rasa penat.hehe :D


 
Semua kelihatan sibuk & tekun mengerah keringat :)

Saat ketika kerja2 hampir selesai, kami dijemput akak senior untuk meng'silent'kan perut kami yang telah lama menyanyi merdu~ 
buat 1st time kalinya dengan menu istimewa:
nasi putih+sup UNTA+sambal
keunikan:
makan dalam talam (dulang) *biasa bagi sekolah berasrama&warganegara johor*
enak amat! terima kasih abg fatah, ajk masakan & lain2 yang membantu menyedapkan sup UNTA ni..terima kasih jugak buat rumah H5 kerana menumpangkan kami makan di rumah anda..syukran awi!! :)

 
Sup UNTA :D 


dari kanan; ateh, achik, adek & along yang khusyuk menikmati sup UNTA

Macam ni lah lebih kurang gambaran warnawarni hari raya kami pada hari ni. Sepanjang waktu hari ni bertambah pengalaman,kenalan,penghayatan. Juga seiring dengan iman insyaAllah..Walaupun x raya bersama family tercinta, Allah campakkan rasa bahagia di hati. Walaupun letih seharian & busy kat rumah sahaja, tapi hati tetap suka! :) Moga ikatan bertambah rapat, hati semakin berpaut erat. Semoga Allah kasih,rahmat & redha.

*on air wif alangfateh*
(p/s: 1.tahniah kpd adek krn banyak membantu memotong daging!! :D 2.esok isi perut di openhouse GMNSC pulak =.=)